منبع: خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)
چهارشنبه 21 مهر 1400
.................................
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «سقوط والاستریت» نوشته ناتان آسنگ بهتازگی با ترجمه فاطمه شاداب از سوی انتشارات ققنوس منتشر شده است. این کتاب هشتادمین عنوان از مجموعه «تاریخ جهان» است که این ناشر چاپ میکند و نسخه اصلی آن، سال 2001 از سوی انتشارات لوسنت منتشر شده است.
کتابهای مجموعه «تاریخ جهان» برای عرضه چشماندازی گسترده و ژرف از سیر تاریخ منتشر میشوند. این مجموعه زمینههای فرهنگی رخدادهای تاریخی، اندیشههای سیاسی، فرهنگی و فلسفههای تاثیرگذار را در گذر تمدن بینالنهرین، مصر باستان، یونان، روم، اروپای قرون وسطی و... معرفی میکند.
دهه 1920 دهه دگرگونی و هیجان در سراسر جهان غرب بود. جنگ جهانی اول تازه به پایان رسیده بود و تحولات سیاسی و اقتصادی گوناگونی در حال شکلگیری بود، اما بیشترین رونق اقتصادی پس از جنگ متعلق به آمریکا بود، چراکه کمترین آسیب را از جنگ دیده بود. آمریکا به منظور کمک به بازسازی اروپا به گسترش صنایع خود پرداخت که موجب رونق اقتصادی بیسابقهای در کشور شد و صدها هزار سرمایهگذار خُرد با هدف کسب سودهای بادآورده جذب بازار سهام شدند. در این کتاب زمینههای رشد اقتصادی آمریکا پس از جنگ جهانی اول، و تأثیر آن بر رشد بازار سهام، ورود سرمایهگذاران طبقه متوسط به بازار سهام و عوامل سقوط این بازار و پیامدهای آن بر زندگی مردم آمریکا بررسی میشود.
دهه 1920 که بورس آمریکا در آن سقوط کرد، دهه عجیبی بوده است؛ جنگ جهانی اول باعث جابهجایی مرز تعدادی از کشورهای اروپایی شده بود و لهستان که روزگاری در محاصره خشکی بود، به دریا راه پیدا کرده بود و کشورهای کوچکی مثل اتریش، مجارستان، یوگسلاوی، چکسلواکی، استونی، لتونی و لیتوانی به استقلال رسیدند. آمریکا هم در آنبرهه دو اقدام تاریخی مهم داشت؛ ممنوعیت فروش مشروبات الکلی و اعطای حق رای به زنان. در سال 1920، زنان آمریکا نهتنها به حق رای رسیدند، بلکه به تدریج وارد محیطهای کار، موسسات آموزش عالی و عرصههای حرفهای شدند.
رشد و گسترش صنعت در آمریکای دهه 1920، باعث مصرفگرایی شدیدی در اینکشور شد اما در نهایت سال 1929 بازار بورس اینکشور سقوط کرد و ماجراهای سالهای رکورد اقتصادی را رقم زد. در کتاب «سقوط والاستریت» زمینههای رشد اقتصادی آمریکا پس از جنگ جهانی اول، تأثیر آن بر رشد بازار سهام، ورود سرمایهگذاران طبقه متوسط به بازار سهام و عوامل سقوط این بازار و پیامدهای آن بر زندگی مردم آمریکا بررسی میشود.
این کتاب با محوریت مرور تاریخ سقوط بورس آمریکا و رکورد اقتصادی، بهجز پیشگفتارش با عنوان «چهکشوری! چه روزگاری برای زندگی!»، هفت فصل اصلی دارد که بهترتیب عبارتاند از: «دهه بیست پرهیاهو»، «رشد بازار سهام»، «نشانههای خطر»، «آغاز فروپاشی»، «سقوط بازار سهام»، «تاثیر آنی سقوط بازار سهام بر زندگی آمریکاییان» و «آثار بلندمدت سقوط بازار سهام».
در بخشی از کتاب میخوانیم: «حتی در اینزمان هم تحلیلگران بازار سهام دلیلی نمیدیدند که به دستاندرکاران بازار هشدار بدهند. بسیاری از ثروتمندترین و زیرکترین فعالان تجاری آمریکا ثروتشان را به بازار بورس گره زده بودند، و گمان میرفت در صورت کاهش تقاضا آنها پول بیشتری روانه بازار خواهند کرد. کارشناسان معتقد بودند بازار همیشه با فراز و فرودهایی همراه بوده است. آنها توقع داشتند قیمتها بار دیگر افزایش یابد و همان روند افزایشیای را که طی سالهای گذشته داشت حفظ کند. از نظر دفاتر کارگزاری بورس هم این نوسانات بازار عادی بود و تاکید میکردند که زمان مناسبی برای خرید سهام شرکتهایی است که قیمتشان از ارزش واقعیشان کمتر شده است. اغلب سرمایهگذاران توقع داشتند که روز چهارشنبه 23 اکتبر روز خوبی برای بازار سهام باشد.
اما برخلاف تصور سرمایهگذاران، بازار با درخواستهای متعدد فروش مواجه شد. کارگزاران بورس درخواستهای مشتریانشان را برای فروش سهامشان اجابت میکردند، و به اینترتیب 6/3 میلیون سهم دستبهدست شدند که رکورد جدیدی در بازار به شمار میآمد. در عرض یکروز، شاخص سهام 5 درصد تنزل کرد. بهای بیش از 170 سهام به پایینترین میزان در سال رسید. گفته میشد کاهش ارزش سهام در بازار بالغ بر 4 میلیارد دلار بوده است.»
کتاب «سقوط والاستریت» نوشته ناتان آسنگ با ترجمه فاطمه شاداب در 119 صفحه، شمارگان هزار و 100 نسخه و قیمت 35 هزار تومان از سوی انتشارات ققنوس منتشر شده است.