گروه انتشاراتی ققنوس | خبرگزاری کتاب
 

خبرگزاری کتاب

یکی از مسائلی که در مورد رمان«ناتور دشت»وجود دارد این است که ظاهرا سلینجر آن را بیشتر از آثار دیگرش دوست دارد زیرا زمانی که هالیوود برای اقتباس سینمایی از این اثر اجازه نویسنده را می خواهد در کمال تعجب با مخالفت او مواجه می شود،جواب سالینجر به این در خواست چنین است:«نمی توانم اجازه بدهم چون ممکن است «هولدن»(شخصیت اصلی داستان)این قضیه را دوست نداشته باشد.»_

 خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا):سالینجر با خلق شخصیت یک نوجوان که حالا به یک اسطوره در حوزه ادبیات داستانی تبدیل شده از یک سو بعد دیگری به شخصیت پردازی در داستان داده و از سوی دیگرخوی سرکش خود را در قالب آن گنجانده است. 
گرچه شخصیت مثال زدنی «هولدن»در  ماجرای کتاب در دورانی رخ می دهد که سیستم نظام آموزشی آمریکا توان و انگیزه لازم را در اداره نوجوانان جستجو گر ندارد ودر ادامه متوجه می شویم که چنین رویکردی در نظام آموزشی هیچ نفعی به جزسرخوردگی ویاس برای این دسته از نوجوانان ندارد به گونه ای که هولدن پس از سپری کردن یک دوره بیهوده سر از بیمارستان روانی در می آورد.  جاهایی از کار خارج از حدود توان وبالاتر از سطح دانش و سن و سال خود ظاهر می شود و سالینجر در توضیح اعمال هولدن پابه مسیر افراط می گذارد اما ساخت و ساز گذرش از دالان های تنگ و تاریک زندگی مد زده او را به آدمی دوست داشتنی تبدیل کرده است. 
ماجرای کتاب در دورانی رخ می دهد که سیستم نظام آموزشی آمریکا توان و انگیزه لازم را در اداره نوجوانان جستجو گر ندارد ودر ادامه متوجه می شویم که چنین رویکردی در نظام آموزشی هیچ نفعی به جزسرخوردگی ویاس برای این دسته از نوجوانان ندارد به گونه ای که هولدن پس از سپری کردن یک دوره بیهوده سر از بیمارستان روانی در می آورد. 
رمان ناتور دشت ساختاری روان و خطی دارد اما در خلال آن به لایه های پنهان دیگری می رسیم که استادی نویسنده را به اثبات می رسانند. 
سلینجر یکی از نویسندگان معتبر آمریکایی است که در ژانویه 1919به دنیا آمد و دلیل علاقه بیش از اندازه او به ناتور دشت و شخصیت اولش شاید ریشه در این موضوع داشته باشد که هولدن شدیدا مانند خود او فکر  به تعابیر گوناگون می توان شخصیت هولدن را پرتوی از شخصیت خود نویسنده دانست،نویسنده ای که از سال 1965به انزوایی خود خواسته پرتاب شد ،انزوایی به مدت 40 سال.  می کند واعمال او در سنین نوجوانی اعمالی است که نویسنده در سنین بالا با گریختن از اجتماع مرتکب می شود. 
سلینجر نویسنده ای گزیده کار است که آثار منتشر شده او ازشمار انگشتان دست تجاوز نمی کند اما عمق و اصالت کارهایی که از او باقی مانده حکایت از نگاهی سرشار از خلاقیت دارند که در کمتر نویسنده ای یافت می شود. 
به تعابیر گوناگون می توان شخصیت هولدن را پرتوی از شخصیت خود نویسنده دانست،نویسنده ای که از سال 1965به انزوایی خود خواسته پرتاب شد ،انزوایی به مدت 40 سال. 
هولدن در رمان ناتور دشت از آن جهت دچار یاس می شود که در می یابد توان حفاظت از جامعه  صحنه های کتک خوردن هولدن در هتل به جرم تن ندادن به عملی خلاف عفت وگریز شبانه او از دست یک معلم فاسد از درخشان ترین صحنه های این رمان هستند،صحنه هایی که نشان از وجود نا امنی های معنوی دارند و هولدن بیش وپیش از هر کس دیگرآن ها را درک و دریافت کرده است.  ای خشن و کثیف و نجات آن از سقوط به دره مثلا تمدن را ندارد پس تنها راهی که برایش باقی می ماند شورش علیه خود است،شورشی که در نهایت یک بازنده دارد و این بازنده همان فرد شورشگر است. 
سلینجر با خلق یک شخصیت عاصی و در عین حال دوست داشتنی خواننده اش را به اعماق معصومیتی کودکانه می کشاند،معصومیتی که مدام از سوی افراد مختلف تهدید می شود. 
صحنه های کتک خوردن هولدن در هتل به جرم تن ندادن به عملی خلاف عفت وگریز شبانه او از دست یک معلم فاسد از درخشان ترین صحنه های این رمان هستند،صحنه هایی که نشان از وجود نا امنی های معنوی دارند و هولدن بیش وپیش از هر کس دیگرآن ها را درک و دریافت کرده است. 
هولدن یک نوجوان است که در لحظه آغاز رمان در یک مرکز درمانی بستری است و ظاهرا قصد دارد آن چه را که پیش از رسیدن به این جا از سر گذرانده را برای پزشک خود شرح دهد  تمام ماجرای داستان طی سه چهار روزی که هلدن از مدرسه برای رفتن به خانه خارج می شود اتفاق می افتد و مانور حیرت انگیز سلینجر در یک فضای محدود و زمانی محدود تر به شدت خیره کننده است.  و همین گفتن ها اساس رمان را تشکیل داده می دهند. 
تمام ماجرای داستان طی سه چهار روزی که هلدن از مدرسه برای رفتن به خانه خارج می شود اتفاق می افتد و مانور حیرت انگیز سلینجر در یک فضای محدود و زمانی محدود تر به شدت خیره کننده است. 
هولدن به عنوان نمادی از آینده آمریکا در دوران نوجوانی معصومیت خود را خدشه دار می بیند،معصومیتی که در گیر و دار هرج ومرج های روز افزون دامنه گسترده تری می یابد. 
می توان گفت که این رمان با تمام ضعف هایش اثری برای همیشه است،کاری که هنوز هم هر سال در شمارگان بالا منتشر می شود و طرفداران زیادی دارد. 
 
ثبت نظر درباره این نقد
عضویت در خبرنامه